Novinky

Pasívne a aktívne zhodnocovanie majetku. Čo tieto pojmy znamenajú a akú sú ich výhody či nevýhody?
13. 09. 2024

Pasívne a aktívne zhodnocovanie majetku. Čo tieto pojmy znamenajú a akú sú ich výhody či nevýhody?

Pri téme investovania sa často stretávame s pojmom pasívne a aktívne zhodnocovanie majetku. Oba investičné prístupy sa snažia dosiahnuť čo najvyššie investičné zhodnotenie. Existujú však medzi nimi viaceré rozdiely.

V prípade aktívneho investovania si investor vyberá priamo konkrétne cenné papiere alebo akcie. Jeho cieľom je tzv. prekonanie trhu, čiže dosiahnutie lepšieho výsledku ako je priemer trhu.

Pri pasívnom investovaní investor kopíruje trh a nechce podstupovať riziko zlého výberu. Z tohto dôvodu si vyberá rôzne indexy. Predstaviteľom pasívneho investovania sú najčastejšie rôzne indexové alebo ETF fondy, modely, ktoré zobrazujú vývoj akcií na rôznych trhoch. Jeden z najznámejších je index S&P 500. Zobrazuje, ako sa vyvíjajú akcie na americkej burze.

Investorom, ktorí s investovaním iba začínajú odporúčame začať skôr s pasívnym investovaním. Pokiaľ však už investor rozumie aspoň základom investovania, môže si začať vyberať z aktívne riadených fondov, ktoré sa snažia dosiahnuť vyšší výnos.

S investovaním sú spojené aj fixné poplatky. Spoplatnené je obchodovanie burze a poplatky si vyberá aj správcovskej spoločnosti, ktorá spravuje investíciu klienta. V prípade pasívnych fondov sa jedná o desatiny percenta. V prípade aktívne spravovaných fondov dochádza k nákladom, ktoré sú rádovo vyššie, v jednotkách percent. Je to kvôli aktívnej správe, ktorá si vyžaduje aktivitu zo strany portfólio manažérov, analytikov atď.

Pri investovaní je potrebné vždy brať do úvahy aj isté riziko. To je však možné vďaka dlhodobej investícii rozložiť v čase. Čas vždy ukázal, že pri dodržaní investičného horizontu je pravdepodobnosť očakávanom výsledku vysoká.
Ak stále váhate nad tým, akým spôsobom zhodnocovať svoj majetok, neváhajte nás kontaktovať.

Celú reláciu si môžete pozrieť tu